Justificació de la iniciativa
La cartera de Serveis Socials del Departament de Drets Socials, que és qui determina el conjunt de prestacions de serveis, econòmiques i tecnològiques de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública a Catalunya, defineix el Servei de Transport Adaptat com un servei complementari de suport als serveis socials d'atenció especialitzada a persones amb discapacitat o dependència, consistent en la prestació d'un sistema de transport adaptat al grau de necessitat de suport de les possibles persones usuàries.
És un tipus de transport accessible i/o assistit que té per objecte el trasllat a centres especialitzats d’atenció diürna a persones amb discapacitat i amb dependència que no poden fer ús del transport ordinari i que pateixin dificultats de mobilitat i/o necessitat d’acompanyant.
Aquest servei permet millorar la qualitat de vida del beneficiari i les seves famílies.
El servei de transport adaptat ha de donar cobertura a les persones empadronades al municipi de Rubí.
Necessitat i oportunitat de la seva aprovació
El servei del transport adaptat per a persones amb discapacitat intel·lectual es prestava mitjançant contracte formalitzat en data 1 d’agost de 2016, amb una durada prevista de 3 anys més dues possibles pròrrogues anuals que no es van formalitzar.
El servei de transport adaptat per a gent gran es prestava mitjançant contracte formalitzat en data 30 d’agost de 2017, amb una durada prevista de 3 anys més dues possibles pròrrogues anuals. Aquest contracte va estar en vigor fins a data 30 d’agost de 2023.
Actualment l’Ajuntament vol actualitzar el servei que s’està prestant per a donar resposta a les noves necessitats sorgides en l’operativa diària
Objectius de la norma
El reglament del Servei de transport adaptat i/o assistit per a persones amb discapacitat intel·lectual i persones grans amb reconeixement de dependència de l’Ajuntament de Rubí té per objectiu establir el règim jurídic del servei de transport adaptat en el si de l’expedient de la implantació d’aquest servei obligatori de la seva competència.
Els objectius d’aquest servei són:
Possibilitar l’accés a les persones amb discapacitat intel·lectual o dependència als serveis socials d'atenció especialitzada o aquells altres que permetin garantir la seva integració.
Potenciar l'autonomia personal per a la integració en l'entorn habitual tot promovent la seva participació i l'adquisició de competències personals.
Ser element de detecció de situacions de necessitat, de risc que puguin requerir altres intervencions socials o d'altres àmbits.
Evitar el deteriorament de les condicions de vida de les persones que, per diverses situacions i circumstàncies, es troben limitades en la seva autonomia personal.
Donar suport a les unitats de convivència que tenen al seu càrrec persones en situació de dependència ,prevenint situacions de crisi, d'esgotament i de deteriorament o disminució de la qualitat de vida dels membres de la unitat familiar.
Retardar i/o evitar ingressos prematurs en centres residencials d'aquelles persones que degut a mancances de tipus físic, psíquic o social no poden viure en el seu domicili habitual sense un suport domiciliari.
Contribuir a cobrir les despeses ocasionades per la mobilitat i el transport, i proporcionar a les persones amb discapacitat i/o dependència els mitjans per augmentar la seva capacitat de desplaçament.
Possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores
Per a la prestació del servei públic de transport adaptat i/o assistit per a persones amb discapacitat intel·lectual i persones grans amb reconeixement de dependència, la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic, obliga a tenir un reglament que reguli les condicions d’accés i prestació del servei.
Compartir