Problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa
Adaptar el Reglament Municipal del Servei de Teleassistència a la realitat demogràfica i social de la població gran del municipi, ja que, degut al progressiu envelliment del conjunt de la població - conseqüència de unes millors condicions de vida i dels avenços sanitaris i socials, que afavoreixen l’increment de l’esperança de vida- es fa necessari adaptar els criteris d’accés al Servei de Teleassistència a aquesta nova realitat, amb l’objectiu de prioritzar les persones que requereixen el Servei de Teleassistència per presentar limitacions en l’autonomia funcional.
Prioritzar les persones més vulnerables per raons d’edat, manca de suport familiar, discapacitat o dependència amb la finalitat de retardar i/o evitar ingressos prematurs en centres residencials d'aquelles persones que degut a mancances de tipus físic, psíquic o social tenen dificultats per a viure en el seu domicili habitual sense un suport domiciliari.
Promoure l'equitat entre la ciutadania del municipi de Rubí, consensuant criteris rellevants que donen dret a l'accés al Servei de Teleassistència domiciliària.
Ajustar alguns aspectes que tenen a veure amb l’element discrecional o facultatiu del personal tècnic dels equips bàsics d’atenció social.
Les següents propostes de modificació d’alguns articles del reglament municipal del servei públic de teleassistència domiciliària tenen com a propòsit basar-se en els criteris de millora en l’adjudicació del servei, l’equitat i la valoració de les situacions excepcionals de risc social.
Es proposen les següents modificacions a l’article 4.3.1, 4.3.2.1, 4.3.2.2, 4.3.2.3 i 4.3.2.4 del vigent Reglament del Servei d’Atenció Domiciliària on s’estableixen les condicions d’accés que han de complir les persones per poder ser destinatàries o usuàries del servei.
Text vigent
4.3.1 Persones que tinguin reconeguda la situació de dependència i amb la prescripció del SERVEI DE TECNOLOGIES DE SUPORT I CURA en el Programa Individual d'Atenció (PIA) d'acord amb allò establert a la Llei 39/2006, de 14 de desembre Promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, tenint en compte la intensitat i terminis establerts en la normativa
4.3.2 Altres situacions de risc
4.3.2.1 Ser major de 65 anys i viure o romandre sol la major part del dia
4.3.2.2 Ser major de 65 anys i viure amb altres persones de 65 anys o més o altres persones discapacitades o en situació de dependència.
4.3.2.3 Tenir una discapacitat amb problemes de dependència i viure o romandre sol la major part del dia,
4.3.2.4 Tenir una discapacitat amb problemes de dependència i viure amb altres persones de 65 anys o més i altres persones discapacitades o en situació de dependència.
Proposta de text modificat
Primer.- Substituir el redactat dels articles anteriors, pel següent text:
4.3.1 Persones que tinguin reconeguda la situació de dependència d'acord amb la Llei 39/2006, de 14 de desembre Promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
4.3.2.1 Persones igual o majors de 80 anys:
Que viuen soles o romanen soles la major part del dia.
Que viuen amb altres persones que presenten idèntiques característiques d’edat o discapacitat amb barem de tercera persona o mobilitat reduïda o amb reconeixement de dependència
4.3.2.2 Persones majors d’edat i menors de 80 anys, amb certificat de discapacitat expedit per la Generalitat de Catalunya, on consti que superen el barem d’assistència de tercera persona o el barem de mobilitat reduïda.
4.3.2.3 Persones majors d’edat i menors de 80 anys en situacions excepcionals de risc social, en base a l’informe social del tècnic/a de serveis socials, referent del cas (sospita de maltractaments, problemes de salut mental dels membres convivents, etc.)
Segon.- Suprimir l’article 4.3.2.4
Objectius de la norma
La modificació dels requisits d’accés al servei de teleassistència pública, establerts al Reglament del Servei d’Atenció Domiciliària de l’Ajuntament de Rubí.
Possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores
La solució alternativa és reguladora perquè es pretén modificar una norma (actual reglament del Servei d’Atenció Domiciliària).
Compartir