1. Justificació de la iniciativa
L’article 2 del Decret 155/2014, de 25 de novembre, pel qual s’aprova el contingut mínim per a l’elaboració i homologació dels plans de protecció civil municipal, estableix que “Els municipis amb més de vint mil habitants, en funció de la seva població, de les seves característiques i dels riscos que els afectin, han d’elaborar els plans de protecció civil següents: (...) han d’elaborar i aprovar plans bàsics d’emergència municipal”.
Posteriorment l’article 3 del Decret 155/2014, de 25 de novembre, estableix que els municipis que han d’elaborar plans de protecció civil “han de redactar el Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM), per a la planificació de la protecció civil en l’àmbit del municipi en el qual s’incloguin tots els riscos que afectin el municipi d’acord amb els diferents plans i sobre la base de l’estructura establerta a l’annex d’aquest Decret, sens perjudici del que estableixi la normativa sobre centres i activitats afectades pels plans d’autoprotecció”.
La població de Rubí ha superat recentment la fita dels 80.000 habitants. Segons les darreres dades aprovades, a Rubí hi ha una població de 80.552 habitants a data 1 de gener del 2023. El municipi va superar els 75.000 habitants el gener de 2016, i ha continuat creixent fins a dia d’avui, consolidant-se com el quinzè municipi amb més habitants de Catalunya]. Per aquests motius de volum de població i característiques del municipi, correspon a Rubí impulsar el Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM).
2. Necessitat i oportunitat de la seva aprovació
Els municipis han de tramitar els seus plans mitjançant el document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM) que ha d'incloure, com a mínim, tots els plans de protecció civil municipals pels quals el municipi en té obligació d'acord amb els corresponents plans especials d'emergències de la Generalitat. També pot incloure altres plans especials si tenen la recomanació de fer-los.
L’Ajuntament de Rubí va impulsar la redacció d’un document DUPROCIM de Rubí que es va redactar el Maig de 2018, amb una validesa inicialment prevista de 4 anys, fins el maig de 2022. Aquest document no va assolir la tramitació formal per a la seva aprovació, motiu pel qual correspon actualitzar i aprovar un nou Document Únic de Protecció Civil Municipal de Rubí (DUPROCIM-Rubí).
3. Objectius de la norma
Els plans de protecció civil municipals han de ser elaborats i aprovats pels municipis i homologats per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya. Un cop redactat el pla, els passos són els següents:
a) Procés d'informació pública.
b) Informe favorable de la Comissió de Protecció Civil Municipal, si en disposa
c) Aprovació pel ple de l'ajuntament.
d) Tramesa als serveis territorials de Protecció Civil de la Generalitat per la posterior homologació per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.
Els municipis han d’elaborar el Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM) per a la planificació de la protecció civil en l’àmbit del municipi, en la qual s’incloguin tots els riscos que afectin el municipi d’acord amb els diferents plans i sobre la base de l’estructura establerta a l’annex del Decret 155/2014, de 25 de novembre, pel qual s’aprova el contingut mínim per a l’elaboració i homologació dels plans de protecció civil municipal.
4. Possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores
El Ple de 26 d’abril 2018 (Ple 5/2018/PLE) aprova al seu punt núm.9 de la sessió la Directriu Reguladora del Servei de Protecció Civil de l'Ajuntament de Rubí (Exp. 67/2018/GERENCIA-E), que deroga l’anterior Reglament de la Comissió Local de Protecció Civil de Rubí (BOPB 26.04.2005)
D'acord amb el Decret 155/2014, de 25 de novembre, s'ha elaborat una guia i plantilla del Document únic de protecció civil municipal (DUPROCIM) per facilitar la redacció dels plans de protecció civil municipals.
El DUPROCIM té caràcter preceptiu, i per tant no hi ha alternativa no reguladora a l’elaboració del Document únic de protecció civil municipal de Rubí.
Consulta finalitzada.
Compartir