Consell Consultiu 1
-
--
-
18:00 PM - 20:30 PM CET
El Consell Consultiu del Pla és un òrgan local d'informació i participació amb l'objectiu de garantir i fomentar la participació ciutadana en el POUM.
El Consell Consultiu està integrat per representants de l'Ajuntament, especialment de Planejament Urbà i persones designades per Decret d'Alcaldia i pel ple municipal. Aquestes persones s'han seleccionat per raó dels seus coneixements en matèria urbanística, en representació d'una entitat o per la seva significació i prestació professional en diferents àmbits de la ciutat, relacionats amb l'urbanisme, l'habitatge, l’activitat econòmica, el medi ambient i altres matèries pròpies del Consell. A les sessions també assistiran membres de l'equip redactor del POUM, així com altres persones que puguin aportar els seus coneixements o assessorament en funció dels assumptes que s'hagin de tractar.
Les funcions d'aquest espai són: rebre informació sobre el desenvolupament de la redacció del POUM i del procés participatiu, fer propostes i valoracions en relació amb la redacció del POUM, així com plantejar alternatives o suggeriments a les problemàtiques detectades.
Les sessions del Consell Consultiu no són obertes a la ciutadania, encara que s'informa de les dates de la seva realització i de les principals conclusions.
Les tres primeres sessions del Consell, estan orientades a presentar i completar la diagnosi elaborada per l'equip redactor. En la primera sessió es presentaran i deliberarà sobre les hipòtesis de creixement demogràfic, així com del balanç de sòl urbà i urbanitzable i el potencial de creixement segons el planejament vigent.
Resum Consell Consultiu 1Descarregar fitxerResum Consell Consultiu 1Acta de la trobada
Presentem a continuació les conclusions destacades de la sessió. El detall del Consell Consultiu es pot consultar en l'acta adjunta.
Valors:
● Els valors més destacats són la indústria i activitat econòmica, la diversitat i interculturalitat i ser una ciutat treballadora.
● N'hi ha tres, que no han rebut cap menció: Espais verds, la qualitat de vida i la salut, per la qual cosa s’haurien de potenciar en el nou POUM si es vol millorar aquest aspecte.
Reptes:
Podem destacar, englobant diferents aportacions, que els principals reptes a resoldre són
● Millorar la mobilitat. Potenciar eixos cívics i espais de vianants, transport públic.
● Protecció dels espais naturals.
● Integració de la Riera en la ciutat.
● Reducció de la contaminació i els impactes del canvi climàtic.
● Incrementar la dotació d’equipaments (culturals i esportius especialment)
● Potenciar l’habitatge social.
● Reorganització i ampliació dels espais públics.
● Regenerar, modernitzar i flexibilitzar usos en els polígons existents.
Escenaris de creixement.
● L’escenari de creixement més mencionat, i que es considera que és sobre el qual s’hauria de fer la planificació és el mitjà baix.
● Hi ha tres mencions concretes als altres tres escenaris (alt, mig i baix).
Estratègies de creixement i model:
● Els models de reciclatge urbà i de contenció han recollit menys desavantatges, concretament la possible: massificació al centre, dificultat d’aconseguir espais d’equipaments, perill encariment de l’habitatge per la poca oferta.
● Pel que fa a la contenció i optimització i el reciclatge urbà podem destacar els següents avantatges: la recuperació d’espais en desús (vores de la Riera i zones industrials obsoletes), la compactació dels teixits (ciutat més densa) i la no afectació a sòl no urbanitzable.
● L’estratègia expansiva, recull avantatges, com la facilitat d’obtenir infraestructures, habitatges socials i equipaments, però es parla també de desavantatges vinculades, sobretot, a l’ocupació de sòl i augment de la mobilitat.
● Com a principal conclusió extraiem que l’estratègia de creixement més valorada és la que combina un model de contenció i de reciclatge urbà, que permeti regenerar teixits i definir àmbits per aconseguir habitatge social i equipaments.
Compartir